Minimalista babavárás

Amikor kiderült, hogy babát várunk, az öröm mellett az is eszembe jutott, hogy szeretnék tudatos maradni és azon gondolkodtam, hogy mik azok az alapdolgok, amiket be szeretnék szerezni. Nagyon sokat olvastam a témában és egyre inkább éreztem, hogy mennyire ki szeretnék maradni ebből a végtelen babakelengye vásárlásból és fölösleges dolgok halmozásából és CSAKIS az alapdolgokat szeretném beszerezni a picinek. Bárhová mentünk vagy esetleg szétnéztem a családban és barátok között, csak azt láttam, hogy mennyi, de mennyi felesleges kütyüt, csilivili dolgot halmoznak fel, aminek a felét sem használják, illetve a babát sem igazán érdekli az egész. A termékek tárháza végtelen és hihetetlen dolgokat láttam – popsitörlő-melegítő, hiperszuper pelenka-kuka, babakölni, színes műanyag játékok és csilivili játszószőnyeg, mozgó-zenélő hinta és társaik. Sokan mondták, hogy a babavárás nagyon drága, viszont én ezt eddig nem tapasztaltam. Az a drága, hogy a szülők minden hiper-szuper újdonságot meg szeretnének vásárolni a picinek, akinek szerintem a legnagyobb szükséglete az, hogy apa és anya ott legyen és szeresse őt, hogy egészséges anyatejet kapjon és hogy biztonságban érezze magát. Tényleg nem kell neki más, még ha a reklámok mást akarnak velünk elhitetni. 

HASZNÁLT BABAKELENGYE

Az első ilyen, hogy a legtöbb dologból elég a használt. Mi alapból nem szerettünk volna babakocsit venni az elején, mert hordozni szerettük volna a picit (illetve később egy futós babakocsira szerettem volna befektetni) és nem tudom, hogy mennyire használtuk volna ki, de szerencsénk volt, mivel egyik munkatársam pont meg szeretett volna válni a régi modelljétől, ami egy UPPABaby Vista 2011-es modell, így odaadta nekünk egy jónevű pezsgőért cserében. A babakocsi nagyon szép állapotban volt és egészen 3 éves korig használható, így nagyon jól jártunk, azt hiszem. A babakocsi kosara megfelel egy mózeskosárnak is, ami a baba első ágyaként funkcionál majd. Rendeltünk hozzá egy mózeskosár-állványt és organikus kókuszrost matracot és meg is lesz oldva az ágykérdés az első hónapokban. Mivel van két angol unokahugink és egy unokaöcsénk, így pár dolgot onnan is beszerzünk – kocsiülőke és a majdani kiságy (ehhez természetesen új matracot veszünk), illetve pár babaruhát is örökölni fogunk.

Baba első ágya, ami egyébként a babakocsi újszülött kosara.

BŐRÁPOLÁS

A baba bőrének ápolása sokkal minimálisabbnak tűnik itt Angliában, mint otthon vagy Amerikában. (Ha pl. amerikai újszülött videókat nézek, az alap, hogy rögtön szintetikus samponnal és tusfürdővel mossák le a babát már a kórházban, amitől engem személy szerint kiráz a hideg.) Itt általában az első héten meghagyják a magzatmázat, az első igazi fürdetésre pedig akkor kerül sor, amikor leesik a köldökcsonk. A szülésznő nem ajánlja a babatusfürdők használatát az első pár hónapban, helyette tiszta vizet, esetleg pár csepp kamillaolajat használnak a bőr letörlésére. Az újszülötteket így heti 1-2 alkalommal fürdetik, a fürdések között pedig nedves törölközővel törlik le az érzékeny bőrt. Ettől függetlenül, ha valaki naponta szeretné fürdetni a babáját, annak szíve-joga, hiszen mégiscsak az ő gyereke, de alapjában véve nem ajánljak a túlzásba vitt tisztogatást. A fürdetésre nem kádat vettünk, hanem fürdetőszéket, amit bele tudunk helyezni a kádba, illetve vettem kamillaolajat, mosható kendőket és organikus kókuszolajat testápolónak.

AMIT VETTÜNK

Valószínűleg a mit-nem-vettünk-lista hosszabb lenne, ugyanis nem akartunk egyáltalán fölösleges dolgokat beszerezni a baba érkezése előtt. Úgy gondoltuk, hogy majd meglátjuk, hogy mire van szükségünk, amikor itt lesz. 

Pelenkatároló – nem alap, de legalább rendezve van minden

Babaruhák tekintetében nem estünk túlzásba.

Fehér alap rugdalózókat vettünk és mellényeket két méretben, három babasapkát, mosható pelenkákat, egy melegebb takarót, egy vékonyabb takarót, két pólyázó kendőt, 10 darab muszlinkendőt (otthon textilpelenka néven fut), egy hálózsákot és két csomag eldobható újszülött pelenkát az első napokra. Emellett vettünk pelenkatárolót, hogy egy helyen legyen minden és egy tisztálkodási csomagat (körömvágó olló, kisfésű..). Pelenkázó szekrényünk nincs, én veszélyesnek tartom, pluszban csak foglalná a helyet. Helyette csak egy pelenkázó kendőt vettünk, amely vízálló és a pelenkázó táskába is magunkkal lehet vinni. Ha már a táskánál tartunk, én csak egy sima vászon táskát vettem Baba nevével, mert szerintem a pelenkázó táskák nagyon drágák és nem esszenciális dologról van szó. Amit még szeretnénk venni, az a babahordozó kendő, amelyek nagyon tetszenek.

Amit ajándékba kaptunk

Felcsatolhatós légzésfigyelő és bébiőr, a hazajövős babaruha, egy hálózsák és pár rugdalózó.

A babaőr és a légzésfigyelő a szüleim ajándéka.

MOSHATÓ PELENKÁK ÉS TÖRLŐKENDŐK

Én nagyon izgatott vagyok a mosható pelenkák és törlőkendők ötletétől, úgyhogy nagyon sokat kutattam, olvastam, videókat néztem a témában. A mai modern mosható pelenkák egyáltalán nem olyan bonyolultak, mint ahogy a legtöbben gondolják, nem kell a babakakiban turkálnunk (legalábbis nem többet, mint egy eldobható pelenka esetén). Sokan a mosi pelenkák hallatán a régi tetra pelenkákra gondolnak, amit nagyanyáink használtak, de ma már nagyon sok fajtából lehet válogatni és a legtöbb ilyen pelenkát a baba méretétől függően lehet állítani. A nedvszívó képességük nagyon jó, bőrbarát anyagból készültek (az eldobható pelusok tele vannak kemikáliával és illatanyaggal), gazdaságosabbak még a mosást beleszámítva is és a környezetünknek is jót teszünk vele, ugyanis az évek alatt felhalmozott kakis pelusok (átlag 4-5000 darab/baba) 500 év alatt sem bomlanak le! A különböző kiegészítők sokat segítenek abban, hogy tisztán tartsuk őket. Külön szennyestartó, anti-bakteriális mosószerek, áztató dobozok, papírbetét hozzátáplálás után és még sorolhatnám. Nagyon várom, hogy élesben is kipróbáljam őket és majd természetesen megírom a tapasztalataimat is ebben a témában. 

A mosható pelenkánk elsö négy darabja

A mosható törlőkendőkről a MUM TALK podcasten hallottam és rögtön tudtam, hogy én is beszerzek majd párat. A nedves törlőkendők ugyanis tele vannak kemikáliával, az áruk összeadva az évek alatt nagyon magas és akkor még nem említettem az elképesztő mennyiségű szemetet sem. A szettemet a Cheeky Wipes oldaláról rendeltem és nagyon tetszik az ötlet és a kivitelezés. Az egyik tároló a tiszta kendőknek van, amelyben csak vizet és pár csepp kamilla olajat kell tennünk. Használat előtt tehát ezek a kendők nedvesek, így csak kiveszünk egyet a dobozból és letörölgetjük az adott területet. Használat után vagy beletesszük az antibakteriális zsákba vagy pedig a “koszos dobozba”, ahol vízzel és teafaolaj cseppekkel áztatjuk a rendes mosásig, ahol a mosható pelusokkal együtt kimoshatjuk őket. Semmivel sem nehezebb a használatuk, mint az eldobhatós kendőknek, viszont sokkal hatékonyabbak, környezettudatosabbak, jobb a baba érzékeny bőrének és a pénztárcánknak is. 

BABY BOX

Finnországban nagy népszerűségnek örvend a Baby Box, avagy Babadoboz, amelyet minden kismama automatikusan kap az államtól. A doboz tele van minden alapdologgal, ami az első pár napra, hétre szükséges – pelenkák, rugdalózók.. de a legjobb az egészben, hogy egy matracot is tartalmaz, így a babadoboz az újszülött első kiságya is lehet. Angliában ugyan nem jár automatikusan, de ha megcsinálunk egy online kurzust a biztonságos alvásról (ez körülbelül 30 percet vesz igénybe), akkor ingyen elküldik az angol megfelelőjét. Ugyan mi a babakocsink kosarát használjuk első ágy gyanánt, viszont ha a nappaliban leszünk, akkor a dobozt terveztük kiságyként használni. Sokan azt gondolják, hogy az én gyerekem ugyan nem fog egy dobozban aludni, de ha György Hercegnek megfelelt a Baby Box, akkor szerintem a mi apróságunk is kibírja majd. A doboz még nem érkezett meg, de amint itt lesz, megmutatom, hogy miket tartalmaz.

Egy baba érkezése nagy dolog, de azért érdemes nem bedőlni a reklámoknak és a bababoltok eladóinak, akik szinte minden alkalommal ránk akarnak valamit sózni. A babának a legjobban a szeretetre és törődésre lesz szüksége, ezt ne felejtsük el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük