Mosható pelenkák, az első tapasztalatok

Miután az elmúlt hetek esetleges éjszakai etetéseit azzal töltöttem, hogy mosható pelenkákról olvastam véleményeket és néztem videókat (anya-élet..), úgy érzem, hogy szívtam magamba annyi tudást – illetve most, hogy rendszeresen mosható pelenka felhasználó vagyok – tapasztalatot is, hogy végre megoszthassam a véleményemet a mosipelusokról. 

Többféle mosható pelenkát is kipróbáltam már és érdekes, hogy nagy félelemmel kezdtem neki a használatuknak –  mint kiderült, a legtöbb anyatársam így van vele. Nem is értem, hogy mi tartott vissza, ugyanis az első pár alkalom után sokkal jobban megszerettem őket, mint az eldobhatós társaikat. Egyszerű a használatuk, jót teszünk a környezetnek, bőrbarát, több évig, több babát is ellátnak és mindemellett aranyos mintákkal (is) kaphatóak.

Az első pár hétben mi is eldobható pelenkákat használtunk, mert úgy gondoltuk, hogy előbb szokjuk meg a rendszert, aztán válthatunk.  Mondanom sem kell, kétnaponta megtelt a kukánk használt pelenkákkal és elképzelni is szörnyű, hogy mennyi szemetet gyártottunk így pár hét alatt, aminek lebomlásához 500 év is kevés lenne. Emellett gyakran kellett boltba menni egy következő adagért (betárazni nem érte volna meg egy méretből, hiszen Nora szinte napok alatt váltott 1-es méretről 2-esre, majd 3-asra).

Aki a mosható pelenkák használatától fél, mert bonyolultnak tartja, annak elmondom, hogy szerintem semmivel sem bonyolultabb, mint az eldobhatós pelenkák használata. Sőt, a mi örökmozgó babánkra sokkal egyszerűbb volt felgombolni egy mosipelust, mint egy eldobhatót, mivel azt mindig le akarta dobni magáról. 

Természetesen egyel több lépést hozzá kell adni a művelethez, ez pedig a mosás. Mi ezt már nem kézzel végezzük, mint nagyanyáink korában, hanem mosógéppel, tehát a művelet csakis annyi, hogy összegyűjtjük a használt pelusokat (és a mosható törlőkendőket), majd betesszük őket a mosógépbe, ami 60 fokon két és fél óra alatt ki is mossa őket. Volt, hogy beáztattam őket, viszont egy idő után nem tartottam szükségesnek ezt a lépést, hiszen így is tisztára mosta a gép őket, esetleg gyorsan leöblítettem csap alatt csere után. Sosem volt problémám a mosással. Annyit hozzá kell tennem, hogy mi még az anyatejes korszakban vagyunk, tehát egyáltalán nem büdös végterméket kell kezelnem. 

Egy szó, mint száz.. az első mosipelusos posztomban a legfőbb fajtákat szeretném bemutatni Nektek, hiszen az elején nekem is nehéz volt eligazodni a rengeteg lehetőség között. A legtöbb fajtát kipróbáltam már, így körültekintőbben tudom bemutatni az előnyöket és hátrányokat.


TÍPUSOK

ALL-IN-ONE

A minden egyben pelenkák hasonlóan működnek, mint az eldobható társaik. Nem kell a rétegeket hajtogatni, mert minden benne van a csomagban – a vízzáró külső réteghez hozzá van varrva a nedvszívó rész. A BambinoMio AIO pelenkái elég népszerűek, viszont én praktikusabbnak tartottam a kivehetős pelenkákat, így nem rendeltem ilyeneket. Előnye ugyan, hogy könnyű használni, viszont minden egyes alkalommal cserélni és mosni kell a külső és a belső réteget is, így elég sok ilyen darabot kell beszerezni ahhoz, hogy 1-2 napig mosás nélkül kitartsunk(körülbelül 20 darab).

ZSEBES PELENKÁK

Szintén egyszerűek a zsebes pelenkák, amelyek egy vízzáró, külső rétegből állnak, illetve a belső rétegük puha, amely érintkezik a baba bőrével. A két réteg közé be kell bújtatni a zseben keresztül egy nedvszívó betétet és már adhatjuk is a babára. Egyszerű használni, apa-barát. Négy ilyen pelenkám van és teljesen megbízhatóan működnek, viszont a probléma ezzel, mint az All-In-One típusokkal is, hogy a külső és a belső réteget is azonnal ki kell cserélni és mosni. Én emellett egy bambusz boostert is bele szoktam helyezni, mert nem szeretem, hogy a pelenka közvetlenül piszkos lesz és a kivehető bambusz réteget könnyebb áztatni vagy gyorsan leöblíteni csere után. Egyméretes pelenkákról van szó, amelynek méretét patentokkal lehet állítani, így születéstől egészen szobatisztaságig lehet őket használni.

TWO-IN-ONE PELENKÁK és CSÓNAKOS PELENKÁK

Ezek a kedvenceim, hiszen ez a két típus a leggazdaságosabb és a legegyszerűbben tisztíthatóak. A lényegük, hogy a külső réteghez/rétegbe kell rögzíteni a belső, nedvszívó réteget. Ezt vagy patenttal vagy egy zsebes rekesszel oldják meg. Ezek a pelenkák járnak a legkevesebb szennyessel, ugyanis itt a belsőt elég cserélni és mosni (ha a külső tiszta maradt), így naponta elég 1-2 külső és a belsők igény szerint. Előnye még, hogy szinte bármelyik nedvszívó belsővel használhatók. Két BambinoMio AI2 külsőm és jópár belső pelenkám van, amelyek eddig tökéletesen működtek, sosem kellett csalódnom bennük. Emellett van egy Bambooty Basics külsőm és két patentos belsőm. Nemrég pedig beszereztem éjszakára is egy Motherease külsőt és nagyon nagy nedvszívással bíró éjszakai belső betétet, amelyet még nem sikerült kipróbálnom, de nagy reményeim vannak.

BambinoMio pelenka külsők és belsők
Bambooty Basics pelenkák és bambusz boosterek

PELENKA BELSŐK

A belső pelenkák tárháza is igen színes.. prefold, muszlin, formázott betétek és boosterek. A prefold, vagyis előre hajtogatott pelenka tulajdonképpen egy több rétegű anyag, amelyet formára hajtogatva tehetünk bele a külső rétegbe (lásd – BambinoMio AI2). Ezek pamutból vagy bambuszból készülnek. Annyit érdemes tudni, hogy a bambusz nehezebben szárad, viszont nagyobb a nedvszívó képessége, mint a pamutnak. A muszlinkendők vagy a tetrapelenkák a ‘régi mosható pelenkáknak’ felelnek meg, én ezeket inkább büfiztetésre használom, nem pedig pelenkaként. A formázott betétek pedig a legkényelmesebb megoldást adhatják, de ezekkel vigyázni kell, hiszen nem minden külső pelenkához passzolnak, így általában a saját márkájú külsővel együtt érdemes venni őket. 

Bármilyen fajtájú pelenkát is választunk, érdemes beszerezni booster, vagyis kiegészítő betéteket, amelyek segítenek növelni a nedvszívó képességet és szerintem megkönnyítik a mosást is, ugyanis ezeket könnyen ki lehet öblíteni.

Remélem tudtam valamennyit segíteni ezzel a poszttal. Egy videó formájában pedig legközelebb meg is mutatom, hogy én hogy használom a különböző pelenkákat és hogy hogyan mosom őket. Kérdéseket pedig komment formájában szívesen fogadok. 🙂

Még több

Minimalista babavárás 2 /Gondolatok a mosható törlőkendőkről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük