Tippek a ZeroWaste életmód felé

Mosás, fürdőszoba

Amikor elindultunk a Minimalista életmód útján, sokáig nem változtattunk a fürdőszobai kellékeinken. Valahogy ragaszkodtunk a habzó, illatos, műanyagba csomagolt tusfürdőkhöz, a szilikonos samponhoz, amitől csak még többet kellett mosni a hajamat és az alumíniumszármazékokkal teli dezodorokhoz. Ez a kultúránk. Belénk ivódott, hogy a mosáshoz és a fürdéshez veszélyes kemikáliákat kell használnunk. Sokáig nem is gondoltam bele, hogy miért bízunk vakul a reklámoknak, kenünk bármit is a bőrünkre, ami beszívódik, amiről egyáltalán nem tudjuk, hogy honnan is van és miket kevernek bele. Mostanában kezdtem el nézni a Mad Man című sorozatot (Reklámőrültek), amely az 1960-as években játszódik. Nagyon szuperül bemutatja, hogy hogyan is befolyásolja a marketing az életünk MINDEN területét. A 60-as években például a média azt sugallta, hogy a dohányzás és az alkohol nem káros. Megjelentek az olcsóbban előállítható műanyagok, az eldobható pelenkák, a tápszer, az eldobhatós zsebkendők, a piperedolgok, a TV. Mindegy mi volt, ha a markertingje jó volt, el lehetett adni. Érdekes lenne előrenézni, vajon 40 év múlva mit találnak károsnak, amit mi nap, mint nap használunk, mert  elhitetik, hogy nekünk ezeket a dolgokat használni kell. Na, de ebbe talán most félelmetes is lenne belegondolni és nem is mennék bele.

A lényeg a lényeg – mi próbáljuk lecsökkenteni a használt termékek számát, legyen az mosás, fürdés és takarítás.

Mosás és EcoEgg (mosótojás)

Sokáig kételkedtem. Utánanéztem, olvastam, belezavarodtam. Mi ez a tojás alakú szerkezet? És ezek a golyócskák tényleg tisztára mossák a ruhákat? Úgy döntöttem, hogy a puding próbája az evés, ezért rendeltem egyet, mert kíváncsi voltam, vajon tényleg működik?

Kívülről 100%-ban újrahasznosított, rugalmas gumi burkolja. Belül pedig két fajta mosógolyócskát rejt – egy ásványi kristályos anyagot, a turmalint, ami nem kopik el, viszont koptatja a másik, fehér golyócskákat, ami pedig egyszerű mosószóda. Ezt kell majd újratölteni (720 mosás után, ami elég jól hangzik, nem?). 

Használata egyszerű – bele kell tenni a mosógépbe a piszkos ruhák mellé és elindítani egy mosást. Nem kell öblítő sem. Nem tartalmaz kemikáliákat, kőolajszármazékokat, tehát érzékeny bőrűeknek és babaruhák mosására is ajánlott.

Az első mosásnál sötét színű ruhákat próbáltam 40 fokon mosni. Nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Mosás alatt enyhe habzást láttam, ezt jó jelnek vettem. A program befejezése után a ruhák tiszták voltak és mivel én illatos verziót vettem, enyhe virágos illatuk volt, de nem olyan erős, mintha öblítőt adtam volna a mosáshoz. Száradás után puhák voltak, meg voltam elégedve az eredménnyel. A fehér ruhák mosásánál is ugyanolyan jól működött, viszont a makacs foltokat nem hozta ki előzetes áztatás nélkül (de ezt a mosóporok sem hozták ki, úgyhogy ugyanott vagyok). A makacs foltokat (beszáradt paradicsomfolt Nora fehér ruháján) úgy oldottam meg, hogy rendeltem EcoEgg folteltávolítót, amit a foltra kenek mosógépbe helyezés után és ez a kombináció nagyon jól működik eddig. 

Vajon 720 mosást kíbír (ez átlag 3 év lenne heti 3-4 mosással)? Erre még nem tudok választ adni, de így is olcsóbb és környezetkímélőbb megoldásnak tartom, mint a mosópor-öblítő párost. Nekem bevált és jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki tudatosabban le szeretné cserélni az otthoni kemikáliáit.

Fürdés – Szappan és Samponszappan

A fürdéshez nagyon régóta szappanokat vagy egyszerűen csak tiszta vizet használok, mert zavar az erőteljes tusfürdő illat (a várandósságam alatt alakult ez ki, azóta pedig így is maradt), illetve a műanyag csomagolás. A régi falusi emberek is szappant használtak tisztálkodásra, illetve tiszta vizet. Amikor hazahoztuk Norit a kórházból, őt is csak tiszta vízzel fürdettük nagyon sokáig és nem is minden nap. Az első fürdetésére akkor került sor, amikor leesett a köldökcsonkja. El sem tudtam volna képzelni, hogy az érzékeny, újszülött bőrére idegen kemikáliákat tegyek. Bölcsi óta azért néha babaszappant is kell használni, mert sáros-festékes-paradicsomszószos a gyerek, amit a sima víz nem hoz le. Nem kell drága szappanokra gondolni. A mostani például egy otthon vett kecsketejszappan.

Testápolót nagyon ritkán kenek magamra, mert amióta nem használok annyi piperedolgot, nem száraz a bőröm. A kevesebb több elve itt is bevált.

A szilárd samponokról már írtam egy régebbi posztomban (Gondolatok a csomagolásmentes samponokról), ahol a Lush egyik szilárd samponját próbáltam ki. Bevallom, hogy ez az egyetlen márka, amit eddig a szilárd samponok közül teszteltem. Ennek nagyon egyszerű az oka – ezek a samponok beváltak. Nem tudom, hogy ti ismeritek-e azt az érzést, amikor mintha még mindig zsíros, nehéz lenne a hajad hajmosás után? Na, ezt a problémát oldották meg a szilárd samponok. A hajam ténylegesen tiszta lesz a használatuk után és mivel kevésbé zsírosodik, kevesebbet is kell mosni. Kevesebb kemikália és csomagolásmentes dizájn pedig környezetkímélő. Én már nem tudok visszamenni a régen használt samponjaimhoz (párszor próbálkoztam, de mindig megbántam és visszatértem a szappanokhoz).

Izzadásgátlás – Zerowaste dezodor

A dezodorok használatát a szülési szabadságom alatt minimalizáltam, hiszen úgy éreztem, hogy a szoptatás alatt ezek a kemikáliák Nora szervezetébe juthatnak, ezért abszolút nem használtam őket egy évig. Amikor visszatértem a munka világába, akkor azért használnom kellett valamit, de a drogériákban kapható golyós dezodorok abszolút nem működtek, illetve zavart az erős illatuk is. Ezért egy természetes, zerowaste alternatívát kerestem és szerencsére meg is találtam. Ez a kenhető krémdezodor abszolút természetes összetevőkből készült, mint sheavaj, citromfű, kókuszolaj. Nem blokkolja az izzadást, viszont a grapefruit antibakteriális hatása miatt frissen tart. Mindig a táskámban tartom, ezért nap közben fel tudom frissíteni magam, ha szükséges. Ezeket a dezodorokat egy helyi lány készíti Cambridgeben, akivel nemsokára szerencsém lesz találkozni is. 

Amikor elindulunk a változás irányába, nem kell bonyolult vagy drága dolgokat beszerezni. Egy szappan olcsóbb, mint egy habzó tusfürdő, egy mosótojás összességében szintén pénztárca- és környezetbarát. Senki sem él tökéletes zerowaste életmódot, nem is nagyon lehet a mai világban. Viszont törekedni, kis lépésekkel változtatni, minimalizálni az életünket bármikor lehet. Remélem ez a poszt segítséget nyújtott abban, hogy ha nem is mindent, de pár fürdőszobai dolgot lecseréljetek egy tudatosabb változatra.

Kapcsolódó oldalak

Facebook

Instagram

Youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük