20 dolog, amire nem költök

Mióta próbálunk egyszerűbben élni, azóta sok olyan dolgot elhagytunk, amit előtte gyakran vásároltunk, esetleg halmoztunk is. Ebben a listában megmutatom, hogy melyek azok a dolgok, amire ma már nem költünk.

Mosószer

Mióta mosótojásom van (itt olvashattok róla), azóta nem kell mosószert vennem. Egyszerűbb, olcsóbb, környezetkímélőbb és ami a legfontosabb, működik. Az egyetlen dolog, amire még költök, az a mosható pelenka folteltávolító, amely ugyanattól az EcoEgg márkától van, amely a mosótojást gyártja. Természetes, lebomló termékről van szó és durva foltok esetén is jól működik.

Tippek a ZeroWaste életmód felé

Öblítő

Ide tartozik az öblítő is, mivel az EcoEgg puhán tartja az anyagot, ezért nem érzem szükségét az öblítő használatának. Tiszta illata van a ruháknak így is. Sokat számít ebben az is, hogy a mosógépet havonta átmosom.

Táskák, kiegészítők

Az ember lánya nagyon hamar rájön, hogy körülbelül három táskára van szüksége egy életen át. Egy hátitáskára, amibe a hétköznapi dolgok mennek (plusz kellékek a munkához), egy pici táskára alkalmakra, ami minden ruhához megy és egy bőröndre utazáshoz. Emellett van 1-2 vászontáskám is. Az egyik vásárláshoz, a másik Nora dolgaihoz. 

Hajbalzsam

A hajam elég vékonyszálú és puha sampon használata után is, így abszolút leszoktam a hajbalzsamok használatától. A sampon szappanok teljesen beváltak, nem igazán vágyom vissza a régi flakonos verziókhoz, mert sokkal kevésbé tisztították a hajam.

Gondolatok a csomagolásmentes samponokról

Hajas dolgok (hajhab és társaik)

Tavaly elfogyott az utolsó flakon hajhabom, ami szerintem több éve állt a fürdőben. Azóta sosem vettem semmilyen hajra kenhető, fújható dolgot magamnak. A sampon, kókuszolaj kombinációja tökéletesen bevált. Csatjaim, pántok, díszek szintén nincsenek, pár hajgumi van a fürdőszobában csak.

Telefonos applikációk

Nekem a telefonom körülbelül arra való, hogy fényképeket készítsek a kislányomról, illetve a családdal kommunikáljak. A Spotify-on és Instagramon kívül nincs több applikációm és soha nem is fizettem ilyen dolgokért. Játék appok például sosem voltak és nem is lesznek a telefonomon.

Betét, tampon

Ez új dolog nálam. A kijárási tilalom előtt úgy döntöttem, hogy érdemes befektetnem mosható betétekbe, illetve menstruációs bugyikba, így nem kell emiatt sem boltba járnunk. El kell mondjam, hogy sokkal jobban működnek, mint az eldobhatós társaik és nem is értem, hogy miért csak most vettem elég darabot ahhoz, hogy egyáltalán ne kelljen az eldobhatós társaikat használnom. A kelyhet még nem próbáltam, de amikor visszatérünk az irodába, mindenképpen beszerzek egyet.

Játékok

Nora 20 hónapos és az egy kezemen össze tudom számolni, hogy hány játékot vettünk neki eddig. Tárgyak helyett próbáljuk a Montessori elvet követni a gyereknevelésnél, ezért mindenbe bevonjuk, amit mi csinálunk és neki a mosogatás, a kenyérsütés, takarítás, kertészkedés sokkal nagyobb móka, mint bármilyen játék. Pár játékot magam készítettem neki, mint a flakonba tett száraztésztát csörgőke gyanánt vagy a horgolt babáját, a kartonokból épített babaházát, de könyveken kívül szinte alig vettünk valamit. 

Sminkes törlőkendő

Én nem is értem, hogy miért használtam régebben ilyen eldobhatós kendőket, mert szerintem nem is hatásosak. A sminkemet sima arclemosó szappannal lemosom, a maradékot törölközőre tett testápolóval, arckrémmel törlöm le.

Étel házhozszállítás

Sosem rendeltünk kész ételt a néhány pizzán kívül eddigi életem során, mivel minden nap főzöm valamit. Munka és pici baba mellett sem volt sosem gond ebből, mindig szánok rá időt, mivel így tudom, hogy mit viszek be a szervezetembe. Ez különösen igaz, amióta megszületett Nora. Szeretnénk minél egészségesebb család lenni. A telek óta pedig van frissen termelt zöldségünk is, amit még nagyobb öröm megfőzni. 

Hús

Nagyon ritkán van nálunk húsétel (amikor vendégek jönnek hozzánk), mivel nagy részben vegetáriánus vagy vegán ételt eszünk. Ezért az élelmiszer jóval olcsóbb így, hiszen a kenyeret is mi sütjük.

Illatosító

Sosem volt sem WC, sem lakásillatosítónk, nem is értem, hogy miért is kellene valami természetellenes kemikáliával körbefújni a lakást. Kinyitjuk az ablakot és nyáron szinte egész nap szellőztetünk, mert én szeretem a friss levegőt.

Palackos üdítő, víz

Mióta Angliába költöztem, ez teljesen elmaradt az életemből. Érdekes, hogy Magyarországon mekkora hagyománya van a palackos víznek és üdítőnek. A csapvíz, a tea teljes mértékben kielégíti az igényeinket.

Körmös, sminkes

Sosem voltam sem körmösnél és most így belegondolva, sminkesnél sem. Ezeket a dolgokat magamnak is meg tudom csinálni. Fodrászhoz fél évente járok, mert magamnak nem szeretném elrontani (és imádom, amikor mossák a hajam), de teljesen feleslegesnek tartom, hogy valakinek azért fizessek, hogy kifesse a körmöm. 

Ünnepi dekorációk

Nálunk tavaly karácsonyfa sem volt, mivel az egy éves kislányom csak ledöntötte volna. De nem csak fa, hanem karácsonyi, húsvéti vagy bármilyen szezonális díszünk sincs a lakásban. 

Sapka és sál

Tavaly kötöttem pár sapkát és sálat a családnak, ezért ezekre már nem kell költenünk. 🙂

Fast Fashion ruhák

Ruhák terén próbálunk inkább a kevesebb jó minőségűre adni és nem vásárolunk csak úgy, ha nincs szükségünk valamire, de éppen akciós. A munkába van pár szép ruhám, két farmerem és kb 5 blúzom, itthonra pedig póló-leggings kombinációban érzem magam jól. Nincs fölösleg, mivel egy darab szekrényt osztunk meg hárman. 

Bútorok

Ha valakinek nincs sok dolga a lakásban, ahhoz nem kell sok bútor. 58 négyzetméteren nem is szeretnénk még több teret elvenni magunktól, ezért a kanapén, egy könyvespolcon, ágyakon, egy ruháspolcon, egy étkező asztalon és egy irodai asztalon kívül nincs semmink. 

Gyerek-és babaruhák

Használtan szerzem be Nora ruháit, esetleg csereberélek más anyákkal. Nem látom értelmét, mert egyrészt kinövi, másrészt leeszi, összesarazza, festi.. na de, akinek gyereke van, az tudja. 

TV csatornák

Nincs, mert alig nézünk. Este olvasunk, beszélgetünk, teázunk, podcastet hallgatunk vagy éppen kötök, horgolok, zenét hallgatok. Mióta 8 körül alszik el Nora, azóta nem sok idő van esténként magunkra. Nemsokára pedig a telekre fogok járni altatás után, úgyhogy nincs sok időnk a TV előtt punnyadni. Néha nézünk valamit a Netflixen azért, amikor már nagyon nincs kedvünk semmihez, de egyre kevesebbet a jó idő beköszöntével.

Ti mire nem vagy mire költötök?

Ha tetszett a cikk, nézd meg a csatornámat vagy az Instagramomat, hátha találsz neked tetsző dolgokat.

YOUTUBE

INSTAGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük