Minimalizmus – Hogyan vásárolj kevesebbet?

A minimalista életmód egyik alapvető eleme, hogy kiszakadjunk ebből a materialista világból, ahol mindenki vásárol, amely reklámokkal bombáz 24/7 és vásároljunk kevesebbet. Könnyű ezt leírni, de sokaknak nagyon nehéz ezt megvalósítani. A minimalizmus nem azt jelenti, hogy nem vásárolsz semmit sem, hanem azt jelenti, hogy megválogatod, hogy mit veszel. “Buy less, choose well, make it last.” Mondta Vivienne Westwood, azaz vásárolj kevesebbet, válassz tudatosan és őrizd meg. Bár elsősorban a ruhaiparra gondolt ezzel a mondatával, kritizálva az olcsón elérhető fast fashion darabokat, de ha jól megnézzük, az élet minden területére alkalmazható ez az egyszerű mondat.

Szóval hogyan is vásárolj kevesebbet, hogyan válassz tudatosabban és hogyan őrizd meg az értékeidet?

Az árak

Szerintem a legtöbb probléma innen gyökeredzik, ugyanis a olcsó ruhadarabok, az olcsó játékok és az olcsó junk food azt az attitűdöt alakította ki az emberekben, hogy ilyen kevés pénzért akkor is megéri megvenni az adott terméket, mondjuk egy pólót, ha csak egyszer vesszük fel. Hiszen olyan olcsó! Ha voltatok már Primemarkban, akkor tudjátok, hogy miről beszélek… Ha végiggondoljuk, hogy hány ilyen ruhadarab halmozódik a szekrényünk mélyén és hogy mennyit dobtunk ki vagy vált a mosás áldozatává, akkor felmerülhet a kérdés, hogy valóban megéri a mennyiséget választani a minőség helyett? Kérdezd meg magadtól, hogy akkor is megvennéd az adott tárgyat, ha mondjuk nem lenne akciós vagy ilyen olcsó?

Érdemes olyan darabokba pénzt fektetni, amely az első pillanattól fogva tetszik. Olyan dolgokra, amiben biztos vagy, hogy szeretni és használni fogod és hogy biztosan szükséged lesz rá. Érdemes klasszikus darabokat választani, mintsem a legutóbbi divatot követve, hiszek ezeket a darabokat évekig, évtizedekig megőrizhetjük.

Mert valóban szükséged van rá?

A legegyszerűbb dolog, hogy amikor vásárolni készülök valamit, akkor megkérdezem magamtól, hogy valóban szükségem van erre? Valóban szükségem van egy újabb pár farmerre, egy új telefonra vagy egy új alapozóra? Az a baj, hogy sokszor felcserélődik a SZÜKSÉGEM VAN RÁ, a KELL és az AKAROM értelmezése, hiszen ha megtetszik valami, akkor az adott pillanatban szükségesnek érzed, holott egyszerűen csak birtokolni szeretnéd azt a csodaszép új cipőt, az új szempillaspirált, a legújabb telefont vagy ipadet. Valójában semmi szükséged sincs rá, hiszen van 5 pár másik farmered otthon, egy nem a legújabb, de jól működő telefonod vagy netalántán egy tucat krémed, amit még időd sem volt elfogyasztani. Kérdezd meg magadtól és válaszolj őszintén, vajon tényleg szükségesnek érzed az adott tárgy megvásárlását, valóban használni fogod? Van már hasonló darabod?

Érzelmi vásárlás

Ugye az a kép mindenkinek megvan az amerikai filmekből, hogy amikor a megcsalt/becsapott/bántott lány  elmegy vásárlási terápiára? Utána pedig megbánja a súlyos költekezést… Érdekes, hogy sokan tényleg azért indulnak egy nagyobb shopping túrára, mert valami nincs rendben az életükben és ezzel akarják felvidítani magukat. Ilyenkor sokkal egyszerűbb leülni és átgondolni, hogy vajon mi a probléma és hogy hogyan is oldhatnám meg? Én ahelyett, hogy tárgyakkal próbálnám betömni ezeket a hiányosságokat, ha valami bánt, akkor elmegyek edzeni vagy alkotok valamit. Leülök és kirajzolom vagy kiírom magamból az érzelmeket.

Ápold és őrizd meg, amid van

Ahhoz, hogy ne kelljen mindig például újabb táskát, ruhát vagy mondjuk egy konyhai tárgyat vennünk, meg kell őriznünk és jó állapotban kell tartanunk őket. Ruhák esetében a túl gyakori, túl magas hőmérsékleten való mosás miatt bolyhossá, fakóvá válnak. Vagy fa bútorok esetében érdemes évente kezelni az anyagot, hiszen ez megvédi az idő előtti kopástól. Általában az emberek nagy része jobban vigyáz a drágább dolgokra, ezért is jobb egy minőségi tárgyat választanunk, ha vásárlásra kerül sor. Mentálisan máshogy gondolunk rá.

Főzz, készíts ételeket

Azt mindenki tudja, hogy ha éhesen megyünk vásárolni, akkor mindent lepakolunk a polcról. Azt viszont kevesen látják be, hogy a főzött étel mennyivel olcsóbb megoldás, mintha állandóan a menzán, éttermekben, az utcán vagy a büfében vásárolnánk. Nem árt listát írni, főzési terveket készíteni, megválogatni az alapanyagokat és nemcsak az éhességi szintünk alapján bedobálni mindent a kosarunkba.

Remélem tetszett ez a pár minimalista vásárlási tipp. Ti adnátok valamit a listához?

Kapcsolódó oldalak

Hogyan lettem minimalista

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük