Minimalista babavárás 2

Gondolatok a mosható törlőkendőkről

 Minimalista Babavárás első posztjában már említést tettem a mosható babatörlőkendőkről, amely egy környezettudatos és bőrbarát alternatívát jelenthet a bolti eldobhatós popsitörlőkhöz képest. Most viszont meg is szeretném mutatni a szettet, amelyet a Cheeky Wipes oldalról állítottam össze és annak használatát. Ugyan élesben még nem volt alkalmam kipróbálni, de reméljük az elméleti tudás a gyakorlatban is beválik majd. 

Több online pelenkás webshopban, illetve az IKEA-ban is kaphatóak kifejezetten popsi- vagy arctörlésre szánt mosható törlőkendők, amelyek gyakorlatilag méretre vágott és beszegett textil anyagok (bambusz vagy biopamut), de otthon akár mi is elkészíthetjük egy törölköző vagy pár tetrapelenka újrahasznosításával a saját mosható törlőkendőinket.

MIT TARTALMAZ A SZETT

Az oldalon előre összeállított szetteket is lehet kapni, viszont én úgy döntöttem, hogy inkább magamnak állítom össze, hogy mire is lesz majd szükségem. Ez olcsóbban jött ki árban is és szabadon pakolgathattam a kosaramba a számomra hasznosnak vélt dolgokat az oldalról.

A kis mosi csomagom tartalmaz egy dobozt tiszta törlőkendők tárolására és előáztatására, 10 darab mosható kendőt, egy vízálló táskát tiszta kendőknek, ha éppen úton vagyunk, egy szintén vízálló táskát belső hálós rekesszel, levendula és kamillaolaj keveréket, illetve egy kis tégely kókuszolajat.

HOGYAN HASZNÁLJUK – HOGYAN TISZTÍTSUK

Nekem a legjobban a doboz adta lehetőség tetszik, hiszen így előre benedvesítve, használatra készen tárolhatjuk a kendőinket. A dobozban meg van adva, hogy mennyi vizet kell tennünk ahhoz, hogy nedves, de ne teljesen tocsogó kendőket kapjunk (az alsó vonal 5, a felső pedig 10 kendő benedvesítéséhez elegendő vízszintet mutat. Sima vízben is tárolhatjuk őket vagy kikeverhetjük a saját folyadékunkat. Én az oldalon is ajánlott levendula- és kamillaolajat rendeltem meg, amelyből elég pár csepp előre elkeverve tiszta vízben. A levendula antiszeptikus- és gombaölő hatású, a kamilla pedig nyugtatja az irritált bőrt. Tökéletes és természetes a babapopsin.

Ha éppen úton vagyunk, akkor a vízálló ‘fresh’ táska segítségével magunkkal is vihetjük őket, ilyenkor érdemes kicsit megcsavarni a kendőket a pakolás előtt, hogy ne legyenek túl nedvesek a táskában. A használt kendőket pedig gyorsan átmossuk a csap alatt és beletesszük a ‘mucky’ táskába, amíg haza nem érünk. Mivel a táskában van egy hálós belső rész is, így egyszerűen eltávolíthatjuk a piszkos kendőket (és az esetleges piszkos pelenkákat is) anélkül, hogy meg kellene érintenünk őket. Mosásba be. 🙂

Ha otthon vagyunk, akkor egyszerűen csak áztassuk be őket használat után, hogy könnyebben lehessen mosni. Nagyon sok oldalon rendelhető külön mosószer mosható törlőknek és pelenkáknak is, amelyek antibakteriálisak. Érdemes szétnézni a választékban. Az enyémet innen rendeltem. Ezen kívül sima folteltávolító is használható áztatásra, mert utána úgyis kimossuk kímélőbb mosószerrel.

Remélem tetszett a poszt és hasznosnak találtátok ezt a környezetbarát ötletet. Ha valaki mégis a bolti törlőkendők mellett dönt (nekünk is van pár csomaggal, ha éppen mosásban van minden, illetve utazásra, vészhelyzetre), fontos, hogy figyeljük az összetevőket és arra is, ha pirosodik a baba bőre. Angliában a legnépszerűbb márka a WaterWipes, amelynek kendői 99.9% vizet tartalmaznak és az újszülött bőrére csakis ezt ajánják a védőnők.

Mi is beszereztünk egy csomaggal a kórházi táskába az egyszerűség miatt (nem hiszem, hogy a mosicsomagra lesz időnk az első órákban, napokban a szülés után), viszont árban elég húzósak (átlag 2.70 font/csomag), amely tulajdonképpen a szemétben, babakakisan végzi majd. A mosható törlőkkel viszont sokkal gazdaságosabban jövünk ki, illetve a babának is a környezetnek is jobbat teszünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük